Computer (museum)

Computer (museum)

90 x 80 x 53 cm, © 2016, € 1 100,00
Ruimtelijk | Beelden | Glas

  Al vanaf de jaren 60 ben ik bezig met computers. Daar is ook mijn verzameling onderdelen en accesoires begonnen: ringkerngeheugen, dan een ringkerngeheugen waar de ringen een stuk kleiner zijn, flexowriterband, chips, enz. Schitterend materiaal. Museum-waardig. Niemand wilde het. Toen ben ik maar begonnen aan een museum-werkstuk. Onderin allerlei historische onderdelen.

De voorkant van de computer is een toetsenbord-in-glas-in-lood. Zij- en achterkant is het omhulsel van een computer. Op de zijkanten: éne kant = ringkerngeheugen, andere kant flexo...

In de jaren 70 was ik onderwijzer. Een aantal rekendidactici hadden de mini-computer bedacht. Na een aantal weken rustige introductie hadden alle leerlingen op hun tafel een mini-computer. De tel-elementen mochten ze zelf bedenken (kurk, flessendoppen, steentjes enz. In mijn werkstuk gebrandschilderde pionnen. Je kunt er alle rekenbewerkingen mee uitvoeren. Nog belangrijker....de getallen worden met een mini-computer dieper gestructureerd  (1,2,4,8,16 enz) dan met de gebruikelijke eenheden, tientallen enz. Een paar jaar geleden kreeg ik een mail van een oud-leerling en toen moeder van een zwak-rekenende zoon. Zij herinnerde zich de mini-computer, maakte die met en voor haar zoon. Hij kan nu rekenen.

(Zelfgemaakt Youtubefilmpje) Uitleg over dit werkstuk als abacus

(Zelfgemaakt Youtubefilmpje) "De Minicomputer" als mini-museum

Als je er écht voor wilt gaan zitten...