Je ontkomt er niet aan als je in grote kerken naar het glasinlood kijkt. Het dwingt tot pogingen er iets van te begrijpen. Het dwingt toto contemplatie. En dit werkstuk is een mooie gelegenheid  om daar wat dieper op in te gaan.

Hoe ben ik op dit idee gekomen?  Op onderstaande afbeelding de voorkant van een "per - on - geluk - gevonden" muziekboek (met teksten van Hermann Löns) waarmee  ik  accordeonspelen heb leren spelen. Nog steeds speel ik er "liedjes" uit (Die arme Sünderin, Der Stromer, Das stille Wasser enz).

Ik was 'n keer met een vriend in Zwitserland en logeerde in een prachtig klein huisje aan de rand van een dorpje Fläsch) met uitkijk op wijngaarden (bijbel,Hafez, Schubert enz.) en een schitterende steile bergwand. In het bijbehorende verwilderde tuintje met een oude bank heb ik meerdere  keren accordeon gespeeld. Buren keken uit het raam en staken de duim omhoog. Totdat ik me realiseerde dat er tussen alle wildernis de restanten van een rozentuin lagen. Op een plek waar ik waarschijnlijk nooit meer zou komen, in een dorp vol onbekende mensen. De rest van de middag heb ik stevig nagedacht over het sterven en de dood.

Thuis nog maar eens het boek "het leedwezen" (corn.verhoeven, Ambo 1971). O.a. bladzijde 72, het lege graf

"Zelfs God is gestorven. En drie dagen na zijn begrafenis was zijn graf leeg. Zo grondig is nog nooit iemand verdwenen. (..) En nog steeds zijn er mensen, die, hoewel steeds plechtiger, terugdenken aan dat lege graf, dat intussen ook verdwenen is, bedolven onder herinneringen. (..)"

In de loop van de jaren ... steeds ideeën , tekeningen, materiaal verzamelen. Op een dag kreeg ik een glazen onderstel van een glazen tafel. De rest is geschiedenis.

Dit is een koppeling naar Youtube:  Abendsprache (Hermann Löns)

Zandstraalwerk op een oude glazen tafelpoot (Ik speelde ooit viool én poot)

In vele talen  (de dubbel-gekaderde teksten, als scherven): ge sto rv en

In deze ruimte bevindt zich een BlueTooth luidspreker die je (bv) kunt koppelen aan een telefoon... Kies op de telefoon je muziek en er worden vluchtige klanken toegevoegd aan deze Steenloze Grafsteen.

Metamorfose, voedselkringloop, 

Het werkstuk is (dus) opgebouwd uit een aantal lagen

- goede en slechte kanten van een mens (google maar eens op Hermann Löns en kijk zelf in de spiegel). Spiegels zijn onderdeel van de volledige installatie.

- muziek oen tekst ... een wereld van gevoel

- blauw (uitspansel) en rood (van de ondergaande zon)

- een zichtbare bovenwereld en een onzichtbare onderwereld

- de verbinding tussen beide werelden

 

Klik hier om naar de installatie te gaan