De losse ruitjes zijn - ter gelegenheid van een overzichtstentoonstelling van de Tweekarspelen Kunstroute - tentoongesteld in het Museum van Bellingwolde.

"Wildzang" werd toen door mij overvallen met het verzoek twee liederen, die op twee van de ruitjes waren gebrandschilderd, te zingen. Eén van de liederen gaat over "een stem geven aan mensen die dat zelf niet konden".

Ik heb ook nog wat namen verwisseld... het maakt soms niet wie wat nou precies zegt...

In dit jaar werd de Dorpstraat opnieuw beklinkerd. Om de paar dagen rolde er wel een wieldop door onze tuin. Omleidingen, veel hinder, de nodige vertragingen.

In dit raampje staan deze taferelen  gebrandschilderd. Als een handtekening, als een datering van het werk.

In het middelste paneel (rechtsonder bij ARMENLEGERSTEE) staan deze 3 tekeningen over elkaar heen gebrandschilderd. Het kruis staat al langer op de hoek van de armenlegerstee...als herinnering. De middelste tekening : contouren van 'n schoolfoto van basisschool De Bron (het kerkhof blijft door vele generaties heen). De derde tekening: de contouren van mijn kleindochter afgebeeld alsof zij een geheimzinnig teken schrijft, een symbolisch gebaar. Let bij onderstaande foto op gebaar van de vrouw die na vernieling van het eerste raam een scherf oppakt...

 

Het linkerraam  (gelig) in laag-reliëf: 2 hebreeuwse karakters (daleth - mem) = bloed

Het rechterraam (gelig) in hoog-reliëf: de alef = de éne, het goddelijke

alef - daleth - mem = de mens

In het 6-hoekige middenraam:

1. het huisje voordat het werd afgebrokem

2. de Dorpsstraat die rond die tijd werd gerenoveerd 

3. eigenlijk zijn de drie raampjes een vervorming van het Yin-Yang-teken.

Aan de onderste ruitjes ontleent de beglazing haar naam...LEVENSLOOP. Die begint bij de CONCEPTIE ... EMBRYO ... GEBOORTE ... BABY enz.

1. Dan verandert er voor de omgeving ook van alles: HIJ/ZIJ worden VADER/MOEDER ... ZIJN/HAAR MOEDER worden OMA enz.

2. Er zijn in ieder paneel letters waarbij het brandschilderen niet lijkt gelukt. Bv. de in concEptie, de R  in embRyo enz. Zet nu al deze "mislukte letters" achter elkaar en er verschijnt de tekst: ER GEBEURT ALTIJD WEL WAT...

3. In ieder paneel staat het woord KUS. Door de 6 panelen heen ... de kleuren van de regenboog. Even stilstaan bij allerlei betekenissen van de kus.. een moeder kust haar baby, of peuter, of geliefde, of haar bejaarde partner, of haar overleden partner enz.

25 december 2017: op bezoek bij het graf van mijn overleden vriend zijn we (ik, mijn vrouw en zijn vrouw) even gaan kijken naar "Het Huisje". 

Bij de zijkant (eerste raam) troffen we dit aan... en zagen dat de eerste sloopactie  al lang daarvoor gerealiseerd was door achter het glas-in-lood zwart platic te plakken.

Mogelijk is  tweede sloopactie gepleegd door dieven die op zoek waren naar tuingereedschap. Op dat moment dacht ik aan de volgende versregels (geen idee van wie ze zijn):

Omdat wij gemaakt

zijn van tijd

En alleen kunnen vervallen, Uiteenvallen, zoals het glas, In scherven, nooit terug...

Geïnspireerd door dit gedicht is dit werkstulk ontstaan:

De derde sloopactie: het ongevraagd verwijderen van de twee onbeschadigde panelen aan de lange zijde van het gebouwtje en die panelen opslaan in een kelder.

In de letters van het laatste raam ...

... staat een tekstfragment van een lied van Rickie Lee Jones:

Dat is mijn troost!

Naar de foto van het gebouwtje op het kerkhof